Lära ute- Tema Träd

Hösten är en fantastisk tid att vara ute i skogen med barn och elever. Skog och mark är en oändlig resurs med inspiration och material. På sidan skogen i skolan finns massor av bra tips på vad man kan göra med barn och  elever. Även Naturskyddsföreningen ordnar fortbildning- Skogen som klassrum. Ett bra sätt att komma igång med att tänka utanför skolans väggar.

Det finns många olika lekar och samarbetsövningar som passar perfekt vid en utflykt till närliggande skogsparti. Byt träd är en av mina favorit lekar. Så här går den till:

Alla deltagarna utom en ”tar” varsitt träd inom ett visst område. Alla skall vid givet tecken försöka byta träd med varandra. Den som inte har något träd skall då försöka hinna före till någon annans träd, ingen får vända tillbaka. Den som blir utan ställer sig i mitten och försöker hinna före någon annan till ett bytesträd i nästa omgång.  

Denna lek passar för förskolebarn och uppåt och i leken tränas kondition och samordning.

Med äldre elever kan man leka leker som sardinkurragömma, Älgleken och Entitite- leken: Entiteleken – så gör entitan för att klara vintern

Entitan är en mesfågel som samlar och gömmer frön för att klara vintern. Mellan september och december under dygnets ljusa timmar gömmer entitan i genomsnitt ett frö varannan minut. En individ kan alltså samla 50 000 frön under en höst. Av entitornas vinterskafferi försvinner ungefär 5 procent för att andra snyltande fåglar som talgoxar tar dem.

Samla eleverna runt en duk på marken. Häll ut solrosfrön på duken och låt eleverna vara entitor som gömmer frön inför vintern. Entitorna kan bara ta ett frö från fågelbordet i taget som de flyger (springer) och gömmer någonstans inom ett angivet område. Låt ett par elever vara talgoxar som smyger på entitorna och tar deras frön från gömmorna.

För att få ännu mer spänning kan man utse en sparvhök som flyger runt fågelbordet och jagar och fångar både entitor och talgoxar. När sparvhöken kommer kan mesarna rädda sig genom att ta tag i en gren som sticker ut. Då kan inte sparvhöken ta dem. Lyckas höken få tag på ett byte får den följa med till hökens bo. När entitorna fått gömma frön ett tag avbryts leken. Nu kommer vintern och det är dags att leta upp alla sina gömda frön. Låt varje entita och talgoxe räkna ihop hur många frön de hittar. Kanske är det så att alla entitor och talgoxar som hittat mer än 10 frön överlever vintern och resten dör. Beroende på hur kall och snörik vintern är desto fler frön behöver entitan återfinna för att hålla värmen och överleva vintern.

Leken kan användas för att diskutera och visa att en del djur har finurliga strategier för att hitta tillräckligt med mat under vintern. Eleverna tränar  samarbete och problemlösningsförmåga i denna roliga lek.

Hösten brukar vara en perfekt tid för ”löv-skådning”. Då kan det vara bra att använda en bestämningsnyckel för blad för att få grepp om vad vi stöter på för träd när i är ute i skogen och vad som skiljer dem åt.

Det är inte bara vackert ute i naturen så här års utan man kan också passa på att plocka kottar, bär och frön för diverse pyssel. Rönnbär är perfekt ”gratis” pysselmaterial. För den hungrige finns det ju en hel del smaskens att stoppa i magen.

 

Hands- On Science har massor av bra produkter för en höstpromenad med både skolelever och förskolebarn.

img_0274

Produkterna hittar du här:

För riktigt härlig höststämning kan man låta eleverna associera fritt till  Tommy Körbergs Röda Höst: