Bygg ett energieffektivt och automatiserat miniväxthus med Micro:bit

Smartare Teknik är inte bara där för att göra saker snabbare, lättare eller häftigare. Att en lampa automatiskt stängs av när det blir ljust ute sparar både energi, pengar, underhåll och minskar vår miljöpåverkan.

Detta är ett exempel på hur man med enklare programmering kan börja titta på riktiga problem, med många olika ämnen inblandade.

Och programmering i skola och förskola är verkligen något som bör beröra alla pedagoger och elever! Tänk vad många spännande frågor i skolans alla ämnen ett sådant här projekt kan skapa.

Här vill vi visa på hur man med lite material, några micro:bits och delar ur vårt elektronikkit kan skapa en prototyp på ett energieffektivt och automatiserat växthus.

En micro:bit styr fläkten som startar när temperaturen överstiger en viss grad celsius. Gränsvärdet kan vi ändra med a och b knapparna när vi vill.

En micro:bit styr lampan som startar när den upptäcker att det är mörkt och släcks igen när det blir ljust.

Den tredje micro:biten är programmerad att fungera som en digital klocka, men den har också ett program som aktiverar ett alarm mellan vissa klockslag. Alarmet fungerar så att den slutna kretsen bryts mellan två bitar av koppartejp så känner micro:biten av det och drar igång sitt larm. När kretsen sluts igen, stängs larmet av.

Alltså, med ganska lite material kan man konstruera projekt och belysa ämnen som stora företag idag brottas med på riktigt. Hur effektiviserar vi, minskar miljöpåverkan, sparar energi, minskar utsläpp, maximerar utdelning osv.

Vidare problemformulering skulle kunna vara: Hur fungerar ett automatiskt vattningsssystem, hur kan vi utveckla larmet till att skicka signaler till en annan microbit (likt en larmcentral), eller hur skulle vi kunna lägga till en motor och lite mekanik för att få taket att öppna sig automatiskt under de första soltimmarna på dagen? Hur mycket energi kan vi spara genom att släcka lampor i rummen där vi ej vistas?

Vi hoppas detta kan ge inspiration inför höstens nya, roliga och spännande utmaningar! Vi önskar också att sådana här projekt kan öka elevers medvetenhet kring sitt eget ansvar för vår omvärld och miljön, samt förståelsen för deras egen möjlighet till påverkan i dagens viktiga klimatfrågor.

Elektronikkit och era micro:bits hittar ni här:

Och är du intresserad av en mer exakt beskrivning, kod eller det material vi använt så tveka inte att höra av dig. Eller fråga oss när du är på kurs! Höstens utbud hittar du här

Happy gardening / Hospedagogerna