Lärmiljö som mötesplats? Javisst!

Äntligen! Förra veckan var det invigning av det nya Sinneslabbet@Tekniska museet.

Vi har skapat ett rum för lärande, glädje, nyfikenhet och innovation. Det kompetenta barnets upptäckande är i centrum och tillsammans med barnet blir vi medforskare. Vi bygger en transparent och föränderlig lärmiljö som går att anpassa efter barnets ålder, behov och intresse. Sinneslabbet ska inbjuda till upptäckande, experimenterande och laborativt lekande.

Det känns fantastiskt spännande och roligt att få vara medskapare av Sinneslabbet@Tekniska museet, att få bidra med material men också med tankar och kunskap kring pedagogik och hur goda lärmiljöer kan skapas har varit otroligt betydelsefullt för både mig som pedagog och för Hands-On Science. Hands-On Science värnar om att alla barn ska ha rätt till en god lärmiljö och få möjlighet till att utforska just ”hands-on” för att stärka och förstärka inlärningen.

En fysisk lärmiljö kan både hjälpa och stjälpa en barn-eller elevgrupp. Hur möblerar vi för lek, lugn och ro, upptäckande eller utforskande? Under invigningskvällen fick vi lyssna till Katinka Leos kloka tankar om lek-, lär-och aktivitetsmiljöer. Vad erbjuder vi våra barn i förskolan och hur påverkar det inlärningen och mötet mellan barn och pedagoger? Hur skapar vi intressanta mötesplatser för barn?
DSC_0007.jpgVi fick också lyssna till Eva Tuvhav Gullbergs intressanta föreläsning om hur Sinneslabbet i Överby skapades och sedan spritt sig som ett frö ut i olika verksamheter för att slutligen också bli en fast programpunkt på Tekniska museet.

En mycket spännande kväll som för de inbjudna var helt kostnadsfri. Vill du också ta del av vårt utbud av lärarkvällar, workshops mm följ oss i sociala medier @handsonsciences eller skicka ett mail till info@hos.se för att stå på vår vip-lista.

Vill ni veta mer om Sinneslabbbet på Överby förskola? Läs mer här.

Vill ni vet mer om Sinneslabbet@Tekniska museet? Kontakta: mariana.back@tekniskamuseet.se