Klart vi ska använda naturen i undervisningen!

Efter en annorlunda och omtumlande vår, men förhoppningsvis ett långt och härligt sommarlov är vi nu tillbaka i klassrum och på förskolan.
Under sommarens sista veckor och höstens annalkande är det många som passar på att bedriva verksamhet utomhus. Härligt tycker vi!
Vi vill därför dela med oss utav våra bästa utomhustips och produkter som passar för aktiviteterna.

Matematik

Tallinje på planka eller ritad med gatukrita är ett utmärkt sätt att visa på hur talen förhåller sig till varandra. Börja med att låta barnen gå på plankan eller rutnätet och räkna högt. När barnen bekantat sig med tallinjen, kan de fortsätta med följande:

-Gå baklänges och räkna då baklänges.
-Hoppa 1- eller 2- skutt på plankan.
-Kasta en tärning (gärna en större utomhusvariant) låt barnen gå till rätt siffra och håll upp rätt antal fingrar.
-Ställ barnen på olika tal och be dem att gå till en färre, en mer osv..
-Ge barnen addition eller subtraktion att lösa och låt dem lösa uppgiften i par/grupp och ställa sig på rätt tal.
-Träna på 5 -eller 10- kamrater.
-Träna på udda, jämnt, större än eller mindre än.

 Biologi

Hitta träd
Klipp snören i olika längder. Dela in i grupper eller par. Barnen ska nu hitta ett träd som snöret når precis runt om (lägg till begreppet omkrets så blir uppdraget ämnesövergripande). Barnen får sedan i uppgift att beskriva sitt träd. Färg, form på bladen, högt eller lågt osv. Yngre barn muntligt och äldre elever kan t.ex. försöka ta reda på vad trädet heter genom en bestämningsnyckel.

 

Färger i naturen shutterstock_36219256
Bild- och biologiuppgift som kan passa alla åldrar.
Naturen är full av färger. Ge barnen en färgkarta eller ett färgcirkel och låt dem leta rätt på så många färger och nyanser de kan. Barnen ska sedan rita av föremålet de hittar eller ”samla på” färger för att sedan måla en egen bild.

Artbestämma vid sjö
Har du någon gång tittat närmare på en hink med vatten från närmaste sjö?
har du upptäckt att det kryllar av liv? Det gör det verkligen!
För bästa upplevelse behöver du en hink, håv, luppar och gärna ett digitalt mikroskop som gör att du redan vid sjökanten kan artbestämma dina fynd. Nu är det bara att ta fram bestämningsnyckeln och hitta rätt kryp.

Teknik

Bygg ett torn av naturmaterial IMG_4553
Se denna uppgift som den ultimata samarbetsövningen! Dela in i grupper om tre till fyra elever. Be eleverna bygga ett torn som är så nära 1 meter som möjligt. Låt barnen fundera på hur lång en meter är.
Detta kan göras på tid för extra utmaning. Låt barnen sedan visa upp tornen och beskriva materialet de använt.
När alla redovisat kan man diskutera saker som hållfasthet, vindskydd och konstruktion. Nästa uppgift kan bli att bygga så högt och hållfast som möjligt på 10 min!

Bygg en bro
Hitta ett vattendrag, en pöl eller gräv en grop i sandlådan och ge nu barnen i uppgift att bygga en hållfast bro med enbart naturmaterial. Denna uppgift kan varieras i det oändliga då byggmaterialet kan varieras från naturmaterial till färdigt byggmaterial. T.ex. Lego. Testa också spagettibroar eller tejp och tidning. Vill du utmana eleverna ytterligare ska bron hålla en kompis eller ett specifikt objekt.

Programmering
Vi hår många robotar som passar utmärkt för utomhusbruk. Vår populära Sphero som kan köra på de flesta underlag. Testa olika hastigheter och underlag och ställ hypoteser!
Rugged Robot, vår bubblare som påminner om Blue-Bot är framtagen för utomhusbruk och därför extra tålig. Testa att bygga terränghinder i sandlådan eller i skogen och programmera Rugged Robot att ta sig fram i blandad terräng. Analoga övningar och lekar går att variera i det oändliga utomhus, ta hjälp av naturens egna mönster och egenskaper och skapa labyrinter och vägar. Vi tipsar om analoga programmeringsövningar i klippet nedan.  Avslutningsvis delar vi med oss av några bra mönsterträningskort i form av pixlar. Hur kan en dator rita en bild på skärmen? Jo med hjälp av pixlar som läggs i ett mönster. Här hittar du våra pixelmallar.

 

Ha en härlig tid utomhus och ta hand om varandra!